Uw gemeente is nog niet aangesloten bij openbaarladen.be

Meld uw gemeente snel aan

Helaas doet uw gemeente nog niet mee en kunt u geen oplaadpaal aanvragen via deze website. Wilt u uw gemeente laten weten dat u vindt dat ze zich moeten aansluiten bij openbaarladen.be? Vul dan uw gegevens in in het formulier dat op deze pagina staat.

Heeft u meerdere mensen in uw omgeving/gemeente die ook graag een gratis openbare laadpaal willen hebben? Vraag hen dan ook het formulier in te vullen. Hoe meer aanvragen we voor een bepaalde gemeente ontvangen, hoe meer wij uw belangen kunnen behartigen bij uw gemeente.

Wij verzamelen het aantal aanvragen en bieden dit aan bij de verschillende gemeentes. Als de door u opgegeven gemeente mee gaat doen, laten wij u dit uiteraard per mail of telefoon weten. 

Meld gemeente aan

Veelgestelde vragen over oplaadpalen

en oplaadpunten voor elektrische auto's

Wanneer kom ik in aanmerking voor het aanvragen van een openbaar oplaadpunt bij mij in de buurt?

Per gemeente kunnen er afzonderlijke aanvraagvoorwaarden gelden. Kijk daarom op de specifieke pagina van uw gemeente om te zien welke voorwaarden er voor uw gemeente gelden. 

Veelal gelden de volgende, generieke, uitgangspunten waarop u de check kunt doen of u in aanmerking komt voor een laadpaal:

  1. U heeft geen mogelijkheid op eigen terrein een laadpunt te realiseren.
  2. In de nabijheid van uw woonadres is nog geen laadpaal of staat nog geen laadpaal gepland.
  3. U bent woonachtig of werkzaam in de gemeente waarvoor u de aanvraag wilt doen en kunt dat aantonen.

Allego toetst samen met de gemeente of en waar een laadpunt kan worden gerealiseerd. De gemeente bepaalt uiteindelijk de definitieve locatie van de oplaadpaal en wijst in samenspraak met Allego de parkeerplaats aan.

Heb ik nog inspraak in de exacte locatie waar de laadpaal komt te staan?

Wij doen ons best de optimale locatie voor de laadpaal te bepalen, zoveel als mogelijk rekening houdend met de locatie van de aanvrager. Wel is het zo dat het gaat om een laadpaal in de openbare ruimte, dus zal de locatie afhangen van de optimale invulling van deze openbare ruimte en de beleidsregels van uw gemeente.

Wat kost gebruik maken van de laadpaal?

Voor het gebruik maken van onze laadinfrastructuur wordt een tarief in rekening gebracht bij uw laaddienstverlener (de MSP waar u een contract mee heeft, met laadpas en/of App).

De hoogte van dit tarief kan per gemeente en laaddienstverlener verschillend zijn. Raadpleeg daarom altijd uw eigen laaddienstverlener.

Wanneer u gebruik maakt van de speciale PlugSurfing 'Vlaanderen'-laadpas voor het laden op de Allego laadpalen bij de gemeenten die meedoen met de Eandis/Infrax tender geldt het gunstige laadtarief van: 32,48 cent per kWh.

Wij maken u erop attent dat wanneer u gebruik maakt van een andere laaddienstverlener (behorend bij uw laadpas), deze eventueel een opslag op deze laadprijs kan berekenen. En altijd met u afrekent op basis van de afspraken die u met deze partij heeft. Voor vragen rondom de afrekening van laaddiensten kunt u contactopnemen met uw MSP.