Veelgestelde vragen over oplaadpalen

en oplaadpunten voor elektrische auto's

Over laden

Kan ik via openbaarladen een laadpas aanvragen?

Een laadpas kunt u bij diverse laaddienstverleners aanvragen, de zogenaamde Mobility Service Providers (MSPs). Hieronder vindt u een eerste lijst van MSPs.

MSP’s Website om laadpas aan te vragen
Blue Corner www.bluecorner.be/nl/abonnementen
BMW Charge Now www.chargenow.com/web/chargenow-be/charge
Eneco www.eneco.nl/grootzakelijk/elektrisch-laden/onderweg
EV-box www.ev-box.nl/producten/laadpassen/
EV-point www.ev-point.be/nl/laadpas
MobilityPlus www.mobilityplus.be/nl/laadpassen
New Motion BE www.thenewmotion.com/be/producten/laadpas/
Optimile www.optimile.eu/mobility-service-provider
Plugsurfing www.plugsurfing.com/nl/charging-key

Kan ik een laadpas bij elke laadpaal gebruiken?

De door Plugsurfing aangeboden oplaadpassen werken op alle door Allego gerealiseerde laadpalen en geven u bovendien toegang tot meer dan 50.000 laadpunten doorheen Europa.

Wanneer u gebruik maakt van een andere laadpasaanbieder, adviseren wij u voorafgaand te verifieren of deze laadpas ook daadwerkelijk bij alle laadpalen te gebruiken is waar u verwacht te zullen gaan laden.

Welke laadpassen kunnen er op jullie laadpalen laden?

Het is mogelijk om te laden op onze oplaadpalen met de laadpassen van providers die zijn aangesloten bij E-Violin* of vermeldt staan op de website van ZE rijden.

 

*Het kan voorkomen dat niet alle namen van laadpas-aanbieders getoond worden op de website van E-Violin. Zij kunnen handelen onder het lidmaatschap van een andere provider. Ons advies is dan ook om ook bij uw provider na te vragen op welke laadpalen zij hun service aanbieden.

Met welke stekker kan ik laden?

U kunt laden met de zogenaamde type 2 stekker, ook wel de 'Mennekes stekker' genoemd. Type 2 betreft de standaardstekker die gekozen is, mode 3 het communicatieprotocol. De Type 2-stekker is zowel bruikbaar voor het laden met 230 als 400 Volt. Anders dan de huis-tuin-en-keukenstekker (schuko) is deze stekker bovendien geschikt voor het laden bij hogere vermogens en het mode 3-protocol.

Hoe snel kan ik laden bij de laadpalen?

Het minimum laadvermogen van de laadpaal is 3,7kW. Afhankelijk van hoe snel uw auto kan laden, hoe vol uw accu nog is en de keuze die u hierin eventueel zelf maakt kan dit oplopen tot 22kW.

Over het aanvragen

Wanneer kom ik in aanmerking voor het aanvragen van een openbaar oplaadpunt bij mij in de buurt?

Per gemeente kunnen er afzonderlijke aanvraagvoorwaarden gelden. Kijk daarom op de specifieke pagina van uw gemeente om te zien welke voorwaarden er voor uw gemeente gelden. 

Veelal gelden de volgende, generieke, uitgangspunten waarop u de check kunt doen of u in aanmerking komt voor een laadpaal:

  1. U heeft geen mogelijkheid op eigen terrein een laadpunt te realiseren.
  2. In de nabijheid van uw woonadres is nog geen laadpaal of staat nog geen laadpaal gepland.
  3. U bent woonachtig of werkzaam in de gemeente waarvoor u de aanvraag wilt doen en kunt dat aantonen.

Allego toetst samen met de gemeente of en waar een laadpunt kan worden gerealiseerd. De gemeente bepaalt uiteindelijk de definitieve locatie van de oplaadpaal en wijst in samenspraak met Allego de parkeerplaats aan.

Wat gebeurt er met mijn aanvraag nadat ik een laadpaal aangevraagd heb?

Meer informatie over het aanvraagproces kunt u vinden op www.paalvolgtwagen.be/hoe-werkt-het. Ook kunt u de uitleg animatie bekijken op de homepage.

Wat is de status van mijn aanvraag?

Via de laadpalen kaart (locaties oplaadpalen in het menu) op uw gemeentepagina kunt u zien wat de status is van een specifieke locatie. Daarnaast krijgt u na het indienen van een aanvraag informatie-updates per e-mail. Mocht uw status niet duidelijk zijn of wilt u toch nog iets meer weten? Dan kunt u een e-mail versturen naar realisatie@allego.eu.

Heb ik nog inspraak in de exacte locatie waar de laadpaal komt te staan?

Wij doen ons best de optimale locatie voor de laadpaal te bepalen, zoveel als mogelijk rekening houdend met de locatie van de aanvrager. Wel is het zo dat het gaat om een laadpaal in de openbare ruimte, dus zal de locatie afhangen van de optimale invulling van deze openbare ruimte en de beleidsregels van uw gemeente.

Kan de laadpaal niet voor mijn huis worden geplaatst?

Nee, wij plaatsen geen oplaadpaal bij mensen recht voor de deur. De laadpaal is bedoeld voor publiek gebruik, waardoor er meerdere personen gebruik mogen maken van de laadpaal. Daarnaast proberen we de oplaadpaal zo te plaatsen zodat u deze ook niet ziet staan wanneer u uit het raam kijkt.
Een uitzondering hierop is een oplaadplek voor mindervaliden.

Wijken jullie af van de door de gemeente aangegeven plaatsen?

Nee, wij wijken niet af van de aangegeven plaatsen. De gemeente is eigenaar van de openbare ruimte en heeft het beste zicht op de invulling daarvan. Wanneer er daarnaast afwijkingen om bijzondere reden zijn, worden deze altijd met de gemeente afgestemd.

Wie beslist er uiteindelijk over de locatie van de laadpaal?

Dat is de gemeente. Zij zijn eigenaar van de openbare ruimte en hebben het beste zicht op de invulling daarvan. Na een definitief akkoord van de gemeente over het plaatsen van de oplaadpaal, kunnen wij aan de slag om deze te gaan plaatsen.

Moet ik nog een aanvraag indienen als er al een laadpaal bij mij in de buurt (in ontwikkeling) is?

Nee dat hoeft niet, maar het is wel verstandig. Wij kunnen dan namelijk uw gegevens gebruiken om richting de gemeente aan te tonen dat er behoefte is aan extra parkeervakken of aan een extra laadpaal in uw buurt.

Over de kosten

Wat kost gebruik maken van de laadpaal?

Voor het gebruik maken van onze laadinfrastructuur wordt een tarief in rekening gebracht bij uw laaddienstverlener (de MSP waar u een contract mee heeft, met laadpas en/of App).

De hoogte van dit tarief kan per gemeente en laaddienstverlener verschillend zijn. Raadpleeg daarom altijd uw eigen laaddienstverlener.

Wanneer u gebruik maakt van de speciale PlugSurfing 'Vlaanderen'-laadpas voor het laden op de Allego laadpalen bij de gemeenten die meedoen met de Eandis/Infrax tender geldt het gunstige laadtarief van: 32,48 cent per kWh.

Wij maken u erop attent dat wanneer u gebruik maakt van een andere laaddienstverlener (behorend bij uw laadpas), deze eventueel een opslag op deze laadprijs kan berekenen. En altijd met u afrekent op basis van de afspraken die u met deze partij heeft. Voor vragen rondom de afrekening van laaddiensten kunt u contactopnemen met uw MSP. 

 

Wat kost het plaatsen van de laadpaal / het laadpunt?

Voor u als aanvrager zijn er geen initiële kosten voor het laten plaatsen van de laadpaal of van het laadpunt. De investering wordt gedaan door ons als Allego.