1.000 publieke laadpalen

Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein kondigde eerder dit jaar de plaatsing aan van 2500 nieuwe publieke laadpalen met telkens twee laadpunten. Die moeten tegen 2020 overal in Vlaanderen staan. Netbeheerders Eandis en Infrax hebben Allego geselecteerd als dé partij voor het realiseren, beheren, onderhouden en exploiteren van de laadpalen die in 2017 worden aangevraagd. Deze publieke palen moeten een belangrijke derde pijler voor elektrische oplaadinfrastructuur worden, naast de laadpunten thuis en die op de terreinen van bedrijven.

Interesse? Vraag dan via de bovenstaande buttons een laadpaal aan via de netbeheerder in uw gemeente.

1.000 publieke laadpalen

Voor onze laadpalen in Vlaanderen, als onderdeel van de Eandis/Infrax tender, bieden wij EV-rijders de mogelijkheid om een speciale laadpas aan te vragen. Hiermee kunt u uw elektrische wagen tegen een gunstig tarief opladen. Lees hier mogelijkheden om een laadpas aan te vragen.

via PlugSurfing
Laadpas aanvragen

Veelgestelde vragen

 • Wanneer kom ik in aanmerking voor het aanvragen van een openbaar oplaadpunt bij mij in de buurt?

  De exacte locatie van de laadpaal zal afhangen van de optimale invulling van de openbare ruimte en door Allego in overleg met de gemeente worden vastgesteld. De uiteindelijke locatie van de laadpaal bevindt zich in ieder geval binnen een straal van 350 meter van uw woon- of werkadres. Onderstaand vindt u een viertal punten waarop u de check kunt doen of u in aanmerking komt voor een laadpaal: U heeft geen mogelijkheid op eigen terrein een laadpunt te realiseren. Uw elektrische of hybride auto heeft een actieradius van ten minste 50 kilometer óf 9kWh accucapaciteit. Binnen een straal van 350 meter van uw woonadres is nog geen laadpaal of staat nog geen laadpaal gepland. U bent woonachtig of werkzaam in de gemeente Vlaanderen en kunt dat aantonen. Allego toetst samen met de gemeente of en waar een laadpunt kan worden gerealiseerd. De gemeente bepaalt de definitieve locatie van de oplaadpaal en wijst de parkeerplaats aan op basis van de criteria uit de beleidsrichtlijn. Voor de volledige beleidsrichtlijnen verwijzen wij naar de website van de gemeente.

 • Hoe lang duurt de behandeling van mijn aanvraag?

  Het realiseren van een oplaadpunt is een samenspel tussen marktpartij, netbeheerder en gemeente. De totale doorlooptijd bij alle partijen gezamenlijk is ongeveer 18 weken, waarvan 6 weken wettelijk verplicht vanwege de bezwaartermijn. Als er bezwaar wordt gemaakt, dan duurt het aanvraagproces mogelijk langer. Vanzelfsprekend doen wij ons uiterste best om zo snel mogelijk een oplaadpaal te realiseren. 

 • Wie kiest de locatie van de laadpaal?

  Wij doen ons best samen met de gemeente de optimale locatie voor de laadpaal te bepalen, rekening houdend met de locatie van de aanvrager. Wel is het zo dat het gaat om een laadpaal in de openbare ruimte, en dus zal de locatie afhangen van de optimale invulling van deze openbare ruimte. Daarbij kijkt de gemeente onder meer naar: (mogelijkheden voor) clustering van oplaadpunten; vindbaarheid; zichtbaarheid; parkeerdruk; doorgang voor ander verkeer en belemmeringen ten aanzien van ander straatmeubilair en (openbaar) groen; De gemeente is hierin uiteindelijk beslissend.

Recente ontwikkelingen

 • Handzameplein 26, Kortemark
  02-02-2018 Handzameplein 26 8610 Kortemark
 • Dries 2, Assebroek (Gemeente Brugge)
  02-02-2018 Dries 2 8310 Assebroek (Gemeente Brugge)
 • Dorpweg 65, Meeterke (Gemeente Zuienkerke)
  02-02-2018 Dorpweg 65 8377 Meeterke (Gemeente Zuienkerke)