Wilt u weten hoe het werkt?

1.000 publieke laadpalen

Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein kondigde in 2017 de plaatsing aan van 2500 nieuwe publieke laadpalen met telkens twee laadpunten. Die moeten tegen 2020 overal in Vlaanderen staan. Netbeheerder Fluvius (een samenvoeging van Eandis en Infrax) heeft Allego geselecteerd als dé partij voor het realiseren, beheren, onderhouden en exploiteren van de laadpalen die in 2017 worden aangevraagd. Deze publieke palen moeten een belangrijke derde pijler voor elektrische oplaadinfrastructuur worden, naast de laadpunten thuis en die op de terreinen van bedrijven.

Interesse? Vraag dan via de bovenstaande button een laadpaal aan via Fluvius.

1.000 publieke laadpalen

Hier vindt u de locaties van gerealiseerde en geplande openbare laadpalen voor realisatie in Vlaanderen. U kunt via deze link direct navigeren naar een openbare laadpaal of oplaadpunt bij u in de buurt. Ook is het mogelijk een openbare laadpaal te kiezen waar u naartoe wilt rijden.

Smoov app

Smoov heeft als doel het laden zo eenvoudig mogelijk te maken, en u als e-rijder zo goed mogelijk te voorzien van betrouwbare informatie. En door het toepassen van slimme concepten en diensten houden we het laden ook nog betaalbaar.

 • Vind eenvoudig geschikte en vrije laadpunten in België en Nederland
 • Navigeer direct naar uw laadlocatie
 • Automatisch bericht als favoriete locatie vrij of juist bezet wordt
 • Geen pasje meer nodig: regel alles via je telefoon
 • Op elk moment precies zien hoeveel u laadt en hoeveel dat kost
 • Betaal via uw laadpas provider of via Adyen
 • Kijk live mee met hoe snel u laadt en hoever u hiermee kunt rijden

Wil je nog meer weten over Smoov? Bezoek dan de Smoov website!

Smoov app

Veelgestelde vragen

 • Wanneer kom ik in aanmerking voor het aanvragen van een openbaar oplaadpunt bij mij in de buurt?

  De exacte locatie van de laadpaal zal afhangen van de optimale invulling van de openbare ruimte en door Allego in overleg met de gemeente worden vastgesteld. De uiteindelijke locatie van de laadpaal bevindt zich in ieder geval binnen een straal van 500 meter van uw woon- of werkadres. Onderstaand vindt u een viertal punten waarop u de check kunt doen of u in aanmerking komt voor een laadpaal: U heeft geen mogelijkheid op eigen terrein een laadpunt te realiseren. Uw elektrische wagen heeft een actieradius van ten minste 50 kilometer óf 9kWh accucapaciteit. Binnen een straal van 500 meter van uw woonadres is nog geen laadpaal of staat nog geen laadpaal gepland. U bent woonachtig of werkzaam in een gemeente in Vlaanderen en kunt dat aantonen. Allego toetst samen met de gemeente of en waar een laadpunt kan worden gerealiseerd. De gemeente bepaalt de definitieve locatie van de oplaadpaal en wijst de parkeerplaats aan op basis van de criteria uit de beleidsrichtlijn. Voor de volledige beleidsrichtlijnen verwijzen wij naar de website van de gemeente.

 • Hoe lang duurt de behandeling van mijn aanvraag?

  Het realiseren van een oplaadpunt is een samenspel tussen marktpartij, netbeheerder en gemeente. De totale doorlooptijd bij alle partijen gezamenlijk is ongeveer 18 weken, waarvan 6 weken wettelijk verplicht vanwege de bezwaartermijn. Als er bezwaar wordt gemaakt, dan duurt het aanvraagproces mogelijk langer. Vanzelfsprekend doen wij ons uiterste best om zo snel mogelijk een oplaadpaal te realiseren. 

 • Wie kiest de locatie van de laadpaal?

  Wij doen ons best samen met de gemeente de optimale locatie voor de laadpaal te bepalen, rekening houdend met de locatie van de aanvrager. Wel is het zo dat het gaat om een laadpaal in de openbare ruimte, en dus zal de locatie afhangen van de optimale invulling van deze openbare ruimte. Daarbij kijkt de gemeente onder meer naar: (mogelijkheden voor) clustering van oplaadpunten; vindbaarheid; zichtbaarheid; parkeerdruk; doorgang voor ander verkeer en belemmeringen ten aanzien van ander straatmeubilair en (openbaar) groen; De gemeente is hierin uiteindelijk beslissend.

Recente ontwikkelingen

 • Handzameplein 26, Kortemark
  02-02-2018 Handzameplein 26 8610 Kortemark
 • Dries 2, Assebroek (Gemeente Brugge)
  02-02-2018 Dries 2 8310 Assebroek (Gemeente Brugge)
 • Dorpweg 65, Meeterke (Gemeente Zuienkerke)
  02-02-2018 Dorpweg 65 8377 Meeterke (Gemeente Zuienkerke)